Subota, 2024-05-18, 8:26 AM
Dobrodošao, Gost
[ Novi Postovi · Članovi · Pravila Foruma · Precizna pretraga · RSS

  • Page 1 of 1
  • 1
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » Velika SMS pljačka: Tisuće građana prevarene kod naručivanja
Velika SMS pljačka: Tisuće građana prevarene kod naručivanja
cobraDate: Subota, 2009-12-26, 5:23 PM | Message # 1
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline

Udruga “Dalmatinski potrošač” upozorava korisnike mobilnih mreža i interneta da do daljnjeg ne šalju SMS poruke na servise koji idu preko kratkog koda 88108 jer je u posljednje vrijeme, kako navode, oštećen velik broj osoba.

Riječ je o usluzi naručivanja računalnih igrica ili nekog sadržaja za mobitele, koja je ugovorena s operaterima kao usluga s dodanom vrijednosti, međutim u njezinu pružanju se, kažu u “Dalmatinskom potrošaču”, javljaju nepravilnosti, što upravo utvrđuje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

- Javljaju nam se oštećeni korisnici, žaleći se kako na mobilne uređaje primaju naplatne SMS-ove po cijeni od čak 12,20 kuna. Neki od njih uopće ne znaju kako im i zašto te poruke stižu, a dio njih priznaje da su na nekim internetskim stranicama ostavili svoje brojeve mobitela, ali niječu da su potvrdili korištenje usluge, što bi trebao biti preduvjet slanja naplatnih SMS-ova.

- Zbog toga je HAKOM u postupku nadzora i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti i, dok to ne bude završeno, građanima preporučujemo da na internetu ne ostavljaju svoje brojeve mobitela te da ne šalju poruke na broj 88108 - ističe Zagorka Krvavica, članica Vijeća telekomunikacijskih usluga u “Dalmatinskom potrošaču”.
Odijevanje lutke

Sve je počelo, kaže Krvavica, s naoko bezazlenim testovima kvocijenta inteligencije, gdje se, nakon rješavanja testa, tražio broj mobitela. Međutim, sada se ista stvar pojavljuje i na drugim stranicama, ponajprije onima s računalnim igrama.

- Moja devetogodišnja kći, kao i sve njezine prijateljice, igra igru ‘Stardoll’, gdje uređuju i odijevaju svoju ‘lutku’ i ona je, kada su je na toj stranici pitali da ostavi svoj broj mobitela, to i učinila. I onda su počele stizati poruke, svaka po 12,20 kuna.

- Bon od sto kuna, koji smo joj kupili, potrošila je za manje od tjedan dana. Kada se požalila za odjavu usluge, morali smo zvati jedan fiksni broj u Zagrebu. Smatram da je sve to upitno, ponajprije zato što vaš broj mobitela može ostaviti bilo tko, zatim to što se ovime koriste na stranicama koje upotrebljavaju djeca i koju je najlakše “preveslati”.

- Gospođa koja se javila na broj za odjavu bila je vrlo ljubazna i odmah nam je deaktivirala uslugu, međutim do tada su nam skinuli puste novce. Pretpostavljam, dakle, da se vode logikom - dokle ide, ide. A u međuvremenu zarađuju - govori nam ogorčeni otac (podaci poznati redakciji).

Drugi Splićanin, koji je također želio ostati anoniman, navodi kako su mu poruke, dok ih nije odjavio, stizale iako nigdje nije ostavio svoj broj mobitela, pa pretpostavlja da je njegov broj upisao netko drugi.

Dok nije shvatio o čemu se radi, kaže nam, “olakšan” je također za stotinjak kuna. I Zagorka Krvavica potvrđuje da se za sada čini kako je servis upitan zato što broj nečijeg mobitela može ostaviti bilo tko, a upitno je, dodaje, i jesu li korisnicima na web stranici dani na uvid uvjeti korištenja usluga, gdje mogu vidjeti cijene SMS-ova.

No, kako ističe, unatoč tome, usluga se ne bi smjela aktivirati ako korisnik ne pošalje SMS kojim potvrđuje njezino korištenje, što se, prema prijavama građana, događa.

Sve to trebao bi ispitati HAKOM, gdje objašnjavaju kako se korisnik, ako uslugu nije prijavio i potvrdio, treba javiti službi za korisnike svog operatera, koji će ga uputiti na način otkazivanja usluge i po želji korisnika staviti zabranu prema točno određenom broju ili svim brojevima usluga s dodanom vrijednosti, gdje spada i broj 88108.

Također je potrebno, poručuju iz HAKOM-a, po zaprimanju računa u kojemu će navedene usluge biti obračunate, uložiti prigovor na račun svom operateru kako bi se pokrenuo postupak utvrđivanja regularnosti naplate osporavane usluge.


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » Velika SMS pljačka: Tisuće građana prevarene kod naručivanja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Članovi koji su danas su posjetili Forum
Statistika Foruma
Novi postovi Popularne teme Najaktivniji članovi Novi članovi
Look what I found on Elo... [ Igre bez granica ]
Kakva prevara: Morat ćem... [ O svemu i Svačemu ]
Za podmirenje duga nude ... [ O svemu i Svačemu ]
Sretan svima, Dan Državn... [ O svemu i Svačemu ]
Pozdrav svima! [ Upoznavanje-Predstavljanje ]
Dan sjećanja na Vukovar Postova [ 8 ]
hello Postova [ 7 ]
Muzika Postova [ 6 ]
Sretan Uskrs! Postova [ 6 ]
Sretna Nova Godina! Postova [ 6 ]
cobra Postova [ 8598 ]
Ficho123 Postova [ 625 ]
dzenta Postova [ 153 ]
beli_61 Postova [ 89 ]
nensy Postova [ 65 ]
krunoslavjagic Datum [ 2024-03-06 ]
edimarsanic Datum [ 2023-07-02 ]
draganpopec Datum [ 2022-06-12 ]
acdsee7447 Datum [ 2021-09-30 ]
kibaw51717 Datum [ 2021-02-21 ]
[]