Subota, 2024-05-04, 7:52 AM
Dobrodošao, Gost
[ Novi Postovi · Članovi · Pravila Foruma · Precizna pretraga · RSS

  • Page 1 of 1
  • 1
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » IZBORI 2011
IZBORI 2011
cobraDate: Ponedjeljak, 2011-12-05, 12:33 PM | Message # 1
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
Kukuriku dobio 80 mandata, HDZ 47

Po podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, na sedmim parlamentarnim izborima očekivano je pobijedila Kukuriku koalicija, koja će u novom sazivu Sabora imati 80 zastupnika. HDZ odlazi u oporbu s 47 zastupnika, potučena u svim hrvatskim gradovima osim u Gospiću.

Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva, koje je obradilo više od 99 posto biračkih mjesta, Kukuriku koalicija osvaja 80 mandata, a HDZ je ostao na 47 mandata, s mandatima iz dijaspore.

HDSSB i Laburisti osvojili su po šest mandata i smatraju se najvećim iznenađenjem na ovim izborima. Iznenađenje je i Nezavisna lista Ivana Grubišića koja je osvojila dva mandata. Po jedan mandat dobila je koalicija HSP Ante Starčevića i HČSP-a, te HSS.

Osam osiguranih mandata imaju manjine.

Kukuriku koalicija osvojila je većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima u dvjema izbornim jedinicama u Hrvatskoj, te u dijaspori.

Iako je prema privremenim izbornim podacima koje je DIP objavio tijekom noći Ladonja Plinija Cuccurina osvojila jedan zastupnički mandat, nakon prebrojavanja svih glasova u VIII. izbornoj jedinici taj im je mandat ipak izmaknuo.

Podsjetimo, za sastavljanje većine u Saboru potrebno je 76 zastupnika.




Dobre procjene GONG-ovih anketa

I anketa GONG-a, koja je objavljena u nedjelju navečer, pokazivala je uvjerljivu pobjedu Kukuriku koalicije.



GONG-ovi rezultati po tzv. PVT metodologiji (službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu) su pokazali da Kukuriku dobiva 78 mandata, HDZ 43 mandata bez dijaspore, Laburisti 7 mandata, HDSSB pet mandata, Ivan Grubišić 2 mandata, kao i HSS.

Inače, u usporedbi s izlaznima anketama koje je objavila agencija Ipsos Puls, razlika u predviđenim mandatima je značajna: izlazne ankete su HDZ-u predviđale 40 mandata, a Kukuriku koaliciji čak 83 mandata.




Kukurikali gradovi, za HDZ glasali na selu

Za Kukuriku koaliciju većinom su glasali stanovnici Hrvatske koji žive u najvećim gradskim središtima, dok je potpora HDZ-u došla iz manjih središta i sa sela. Tako je, prema DIP-ovim nepotpunim rezultatima od ponedjeljka ujutro, Kukuriku koalicija pobijedila u 21 većem gradskom središtu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću.



Kukuriku koalicija pobijedila je u sva četiri područja grada Zagreba, a prevlast od HDZ-a preuzela je u Krapini, Karlovcu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Osijeku, Zadru, Splitu i Šibeniku.

U Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najviše glasova dobili HNS i IDS, ovaj put je pobjedu odnijela Kukuriku koalicija. Pobjednici su i u gradovima u kojima je SDP i na prethodnim izborima dobio najviše glasova, kao što su primjerice Čakovec, Koprivnica, Rijeka, Sisak.


Poraženi gradonačelnici, Jambo izgubio prvi put

Na izborima su podbacili i gradonačelnici. Primjerice, Željko Kerum je izgubio od Kukuriku koalicije, koja je u Splitu osvojila 36,55 posto glasova. Koalicija HGS-a s HDZ-om dobila je pak 23,71 posto glasova. Ipak, i on i njegova sestra ulaze u Sabor.

Poraz je doživio i Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Kukuriku koalicija u njegovom je gradu pobijedila s 35,36 posto glasova, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.

Stipe Gabrić Jambo prvi put je doživio poraz u Metkoviću. Ondje je HDZ-a u koaliciji s HGS-om osvojio 30,48 posto glasova, dok je Jambo je drugi s 25,02 posto glasova. Kukuriku je ondje pak zauzela treće mjesto s 20,12 posto.


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
cobraDate: Ponedjeljak, 2011-12-05, 12:37 PM | Message # 2
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
Izborni trijumf koji to nije



Sve manje ljudi vjeruje da se može uopće pojaviti netko valjan. Glasaju ne očekujući ništa dobro. Neka to bude osnovna poruka novoj vlasti od razočaranih i ojađenih, koji više nemaju energije ni vjere da se raduju formalnim promjenama. Tko sije toliki očaj, ili ga makar navodnjava, taj svakako žanje gnjev.

Bez obzira što u postizbornoj noći još ne možemo biti posve načistu s tim hoće li Kukuriku koalicija na koncu ipak posegnuti za sigurnosnom dokapitalizacijom, u vidu sporazuma s kakvim naknadnim partnerom radi mirnijeg zauzimanja izvršne vlasti, dakle, odmah povirimo u zube njezinu šampionskom trijumfalizmu. Oni su, ako ih promatramo kao niz konkretnih stranaka, ustvari osvojili količinu postotaka gotovo istovjetnu onoj otprije četiri godine.


SDP je samo postupio taktičnije



Samo, kao što je poznato, sad je vodeći SDP postupio taktičnije i predizborno se udružio s manjim partnerima, e da bi im svima zajedno ta činjenica zakonski osigurala valjda presudan broj mandata. Drugim riječima, u apsolutnom iznosu jedva da je išta naraslo ukupno povjerenje birača prema njima, i to bi im odsad moralo stalno biti na pameti.

A naročito znamo li da se razlika što čini gubitak izborne podrške za HDZ i većinu njegovih dosadašnjih suradnika, nije prelila – bilo to direktno ili neizravno – tzv. lijevom centru. Pravi dobitnici u toj raspodjeli su potpuno nove i od potonjih nešto socijalnije stranke, Hrvatski laburisti Dragutina Lesara i nezavisna lista Ivana Grubišića.

Zbog čega SDP, HNS, IDS i HSU nisu dobili više postotaka negoli kad su onomad izgubili, možemo stoga mjeriti po različitostima u odnosu na politiku tih debitanata. Bilo bi općekorisno da njima na kraju pribrojimo Ljubu Jurčića, čija je koalicija više puta sinoć, po nepotpunim rezultatima, upadala s onu stranu praga, zatim ispadala. Srećom po njegovo zdravlje, prilično je hladnokrvan tip. Ali, bit će šteta ako ostane ispred vrata, jer nema u Saboru više tako upućenih ekonomskih stručnjaka, a da su pritom – rukovodilačkom praksom dokazano – i proizvodne i socijalne orijentacije.


Strah od Lesara i Jurčića



Kukuriku koalicija se već podosta vremena s razlogom najviše plašila upravo Lesara i Jurčića, zbog toga što su i sami lako shvatili da oni bitno uvjerljivije od njih zastupaju najširi ekonomski interes. Društvo se svakako nagnulo osjetno ulijevo, sudeći po integralnoj slici glasanja. Na desnici imaju razloga slaviti prvenstveno jataci onog ratnog zločinca iz KPD-a Zenica; dobro, seka i braco Kerum također, mada u njihovu trgovačku okretnost nitko nije ni sumnjao.

No, analizira li se izbore, pobjednička koalicija – naglasimo – suštinski nije dobila ništa više legitimiteta za rezove koje su namijenili sugrađanima. Sve hineći da, eto, neće oni tako. Nesretnom HDZ-u je utoliko čak lagodnije skloniti se neko vrijeme u opoziciju i ostaviti kukurikavce da se upuste u nepopularna rješenja po diktatu krupnog kapitala.


Neće krasti poput kokošara iz HDZ-a

Lideri te koalicije, u mnogočemu drugom prihvatljivije društvo od kolega im s nominalno rečene desnice, pak, na ekonomsko-političkom planu će se u narednom razdoblju pozabaviti onim što nisu stigli prije osam i više godina. Onim što su Radimir Čačić i Slavko Linić, primjerice, tad započeli. To znači da neće krasti poput kokošara iz HDZ-a, nego će svaki višak nove vrijednosti zakonski preusmjeravati od onih koji imaju sve manje, onima koji drže sve više. Plus autoceste, elektroprivredu, željeznice, brodogradilišta itd.

Nije riječ o specifičnom našem fenomenu, nego o pojavi koja ljulja globalno društvo, s prijetnjom da iduće godine krahira. Naša elita nema pojma što da radi u tom slučaju – ona to i ne spominje, a EU se već rastače – no jednako je fakat da to ne znaju ni svjetski moćnici. U tom obilježju generalnog kaosa, međutim, krije se i šansa za spasenje.

Dotad ćemo ipak ostaviti po strani katastrofične prognoze u širem okviru i zadržati se na lokalnim problemima. Kukuriku koaliciju, pored ostalih dugova čije zbrinjavanje preuzima, očekuje onaj koji je namakla prema suradnicima u protekloj kampanji. Odlučujući među njima bili su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni medijski veleposjednik Ninoslav Pavić. Ako sva tri subjekta nastave šibati isključivo po lipsaloj kljusini od HDZ-a, zateći ćemo se u stanju dvorske korupcije u rangu one iz mandata Ive Sanadera.

Pavić, a evidentno i njegov ortak Ivica Todorić, naime, vinovnici su afere Kamensko, znani suradnici u školskom primjeru devastiranja te velike tvornice. Bjelodane dokaze toga ne priznaju jedino tri spomenuta centra moći, dok je prevelikom dijelu javnosti baš prejasno kako stoje stvari.


Konstituiranje vlasti s hipotekom

Ući s takvom hipotekom u konstituiranje osvojene vlasti, teret je kakvog ne bismo poželjeli nijednom pobjedniku. Štoviše, HDZ tokom kampanje nije imao priliku iskopati strankama Kukuriku koalicije nijedan stari grijeh u razmjerima toga novog. Od toga izuzmimo samo IDS kojem je zacijelo imao, ali su se nedavno slizali oko projekta Brijuni rivijere.

I zbog toga, među ostalim, Kukuriku koalicija izaziva podozrivost i nepovjerenje u skeptičnijih promatrača kojih – sad općenito govoreći – ima danas, čini se, sve više. Jer, ne samo da pobjednici nisu utržili HDZ-ov gubitak, nego na relativnost njihova trijumfa dodatno ukazuje informacija da su ovo bili vjerojatno najlošije posjećeni izbori još otkako se Hrvatska 1990. godine, zapravo tad čitava Jugoslavija, euforično strmoglavila u vode liberalne demokracije.


Tko sije očaj, žanje gnjev

Paralelno, čime se također ističe značaj navedenog podatka, bez sumnje nam je ovo dosad najgora ekonomska kriza. Ne radi se pritom isključivo o rastućem zazoru baze spram ponuđenih stranaka, nego o tome da sve manje ljudi vjeruje kako se gore može uopće pojaviti netko valjan. O tome da narod ubrzano gubi povjerenje u ukupni nepouzdani sistem. Vidjelo se to i po više izjava u televizijskim reportažama s birališta, kada su ispitanici odgovarali da glasaju ne očekujući ništa dobro. Neka to bude osnovna poruka novoj vlasti od razočaranog i ojađenog hrvatskog društva, koje ustvari više nema energije ni vjere da se raduje formalnim promjenama. A tko sije toliki očaj, ili ga makar navodnjava, taj svakako žanje gnjev; u tome se historija višekratno potvrdila.


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
cobraDate: Ponedjeljak, 2011-12-05, 12:48 PM | Message # 3
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
Po meni je teško poslije ovog razaranja države od 8 godina teško bilo što napraviti ,samo da stabiliziraju državu -da se manje zadužuje,uredno međusobno plaćanje između firmi,uredno plaćanje radnika,tj, da oni koji rade za to dobiju svoju plaću,mislim da ovo ima samo kod nas da ljudi rade po godinu dana a da za to ne dobijaju plaću,taj proizvod bi mogli izvoziti kao ekstra izum i mislim što smo bliže EU da puno negativnog kupe od nas jer balkanci djeluju zarazujuće na sve oko sebe,lopovluka je uvijek bilo i uvijek će biti da to umanje za 20-30 %,da umanje moći lokalnih šerifa ( trenutno je kao na divljem zapadu zakon jačega)za 20-30 %,da omoguće svima zdravstvenu zaštitu jer dosta ljudi nema za harač zvan participacija,da profukcionira pravna država u pravom smislu riječi ,ako to naprave po meni su napravili puno.

A najzanimljivije od svega mi je sinošćnje obraćanje Jadranke Kosor, ni jedna riječ samo kritike( svi su krivi za poraz HDZ-a osim njih samih,opća urota protiv njih),ne čestitanje pobjede pobjedniku izbora,pjevanje Zovi ,samo zovi itd. govori sve u kojem vremenu živi ona i njezin HDZ


I još kada slušaš komentare oko sebe kao opet crveni (Jugoslaveni ),opet Jugoslavija itd. to govore 90 % HRV-i( a njih od službenog broja branitelja ima manje od 10 % ,znači 90 % branitelja nema ama baš ništa od toga što su stvarali ovu državu ,imaju svakodnevnu borbu da prežive iz dana u dan ,jedan sam od tih) jer imaju dobre mirovine,Policija,pripadnici HV jer imaju dobre plaće,kriminalci jer mogu raditi što žele,e oni su za mene veći jugoslaveni od samoga Tita jer ih boli ona stvar za 3-4000000 hrvata koji jedva krpaju kraj sa krajem,koji se bore da prežive i mene boli ona stvar za njih


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
cobraDate: Ponedjeljak, 2011-12-05, 1:15 PM | Message # 4
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
Jadrankin govor: Hrvatsku ne damo nizašto!


Hvala vam lijepa, dragi moji. Srdačno vas pozdravljam i želim zahvaliti svima koji su nam dali svoj glas, počela je u 23.45 sati u nedjelju Jadranka Kosor svoj govor u stožeru HDZ-a u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

- Ovo su bili najteži izbori. Izbori u koje smo ušli u neravnopravnom položaju. U svoj borbi, nemogućim uvjetima kad su se mnogi uprli protiv HDZ-a mi smo postigli dobar rezultat. Nismo do kraja zadovoljni, ali rezultat je dobar. Nisu uspjeli poniziti HDZ, strpati ga na koljena - nastavila je Kosor. Nakon toga je priznala kako HDZ odlazi u oporbu, ali i obećala kako će u oporbi služiti Hrvatima i Hrvaticama.

- I dalje ćemo ustrajno raditi, a nitko nam naše rezultate ne može oduzeti, činjenicu koja postaje povijesna je da je Vlada koju je vodio HDZ završila pregovore s EU-om - rekla je Kosor, a prekinuli su je pljesak i skandiranje. Kosor je obećala kako će odmah početi raditi za pobjedu na sljedećim izborima.

- I evo vjerujte, naši zastupnici će čvrsto u Saboru braniti hrvatske nacionalne interese. I u svemu što budemo radili kao zastupnici i dalje ćemo dokazivati kako zastupnici HDZ-a daju sve za Hrvatsku, ali Hrvatsku ne daju ni zašto. Neka živi jedina i naša vječna Hrvatska - zaključila je Kosor.


Vi ste ovu državu uništili pljačkom-totalnom pljačkom,stvarali smo je mi obični ljudi sa Franjom Tuđmanom na čelu a vi ste je nemoralne nakaze uništili i trebaće vremena i vremena da se oporavi ako se ikad oporavi,vas treba sve u Remetinac i naravno oduzeti vam svu imovinu


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » IZBORI 2011
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Članovi koji su danas su posjetili Forum
Statistika Foruma
Novi postovi Popularne teme Najaktivniji članovi Novi članovi
Look what I found on Elo... [ Igre bez granica ]
Kakva prevara: Morat ćem... [ O svemu i Svačemu ]
Za podmirenje duga nude ... [ O svemu i Svačemu ]
Sretan svima, Dan Državn... [ O svemu i Svačemu ]
Pozdrav svima! [ Upoznavanje-Predstavljanje ]
Dan sjećanja na Vukovar Postova [ 8 ]
hello Postova [ 7 ]
Muzika Postova [ 6 ]
Sretan Uskrs! Postova [ 6 ]
Sretna Nova Godina! Postova [ 6 ]
cobra Postova [ 8598 ]
Ficho123 Postova [ 625 ]
dzenta Postova [ 153 ]
beli_61 Postova [ 89 ]
nensy Postova [ 65 ]
krunoslavjagic Datum [ 2024-03-06 ]
edimarsanic Datum [ 2023-07-02 ]
draganpopec Datum [ 2022-06-12 ]
acdsee7447 Datum [ 2021-09-30 ]
kibaw51717 Datum [ 2021-02-21 ]
[]