Subota, 2024-05-04, 8:01 AM
Dobrodošao, Gost
[ Novi Postovi · Članovi · Pravila Foruma · Precizna pretraga · RSS

  • Page 1 of 1
  • 1
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » U pristupnim ugovorima ne postoji Domovinski rat nego "sukob
U pristupnim ugovorima ne postoji Domovinski rat nego "sukob
cobraDate: Utorak, 2011-09-20, 0:38 AM | Message # 1
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
U pristupnim ugovorima ne postoji Domovinski rat nego "sukob u devedesetima"



"HRVATSKA demokratska zajednica štitit će čast, ponos, ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskoga rata. Odlučno ćemo se suprotstavljati pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i krivotvorenja cjelokupne novije hrvatske povijesti".

U pristupnim ugovorima ne postoji Domovinski rat nego "sukob u devedesetima"

Ove dvije rečenice iz HDZ-ovog programa od danas su i službeno na klimavim nogama, nakon što je Večernji list objavio dokumente iz pristupnog ugovora s EU, gdje se Domovinski rat spominje isključivo pod terminom "sukob u devedesetima" (conflict in the 1990's).

Iako je pregovore vodila i pristupni ugovor će potpisati HDZ-ova Vlada, od HDZ-ovaca je danas bilo nemoguće dobiti komentar o onome što bi u nekoj drugoj prilici sigurno nazvali "teškim udarom na dignitet Domovinskog rata".

"Ne mogu baš ništa reći dok ne vidim. Kad pročitam ugovor, javit ću vam se", rekao je Indexu HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić i odmah poklopio slušalicu.

Umjesto Đakića, koji danas nije bio osobito raspoložen braniti dignitet, na temu se raspričao Miroslav Tuđman. Sin prvog predsjednika i propali desničarski političar tvrdi da su se "na pozicijama u Uniji zadržali čimbenici koji su bili protiv priznanja hrvatske nezavisnosti". Kritizira i HDZ-ove pregovarače.

"To je pozicija podilaženja agresoru, kad se izbjegava istinu i događaje nazvati pravim imenom. Ovakve formulacije mogu biti uzrok novih nesporazuma i sukoba, na tragu onoga što Boris Tadić govori, da ne treba obilježavati Oluju i datume koji su za Hrvatsku presudni", kaže za Index Tuđman mlađi.




Miroslav Tuđman: To je pozicija podilaženja agresoru, Franjo Tuđman na to ne bi pristao

Osvrnuo se i na hipotetsko pitanje kako bi se u pregovaračkom procesu s Unijom postavio Tuđman stariji. "Predsjednik Franjo Tuđman je bio povjesničar i kao takav je među prvima zagovarao EU. Pisao je o potrebi stvaranja Unije još u vrijeme sukoba Istoka i Zapada, od 1968. je u njoj vidio štit za male narode. Još tada je pisao da je preduvjet za to ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke, što je za povjesničare iz njegove generacije bila znanstvena fantastika, a pokazalo se točnim", kazao nam je Miroslav Tuđman.

Prvi predsjednik je, tvrdi on, bio na tragu europskih lidera Konrada Adenauera i Charlesa de Gaullea, koji su zagovarali Europsku uniju kao savez suverenih država, a ne kao jednu državu od 450 milijuna ljudi, što je, smatra Tuđman, tendencija koja vlada danas.

Danijel Srb (HSP): HDZ je Domovinski rat pretvorio u građanski. Gomila se nezadovoljstvo koje bi moglo eksplodirati

Žestoko se na "conflict in the 1990's" obrušio i šef HSP-a Danijel Srb. "U zadnjih nekoliko godina HDZ je pretvorio Domovinski rat u građanski. Pristati na formulaciju "sukob iz devedesetih" potpuno je neprihvatljivo, jer ga se time definira kao građanski. Ne vjerujem da će zbog toga biti prosvjeda, ali gomila se nezadovoljstvo koje bi u jednom trenutku moglo eksplodirati", tvrdi Srb.




Kaže da njegova stranka zbog ovakvih ustupaka Uniji nikad ne bi mogla koalirati s HDZ-om. Ovo zadnje svakako treba upamtiti u mjesecima nakon izbora, ako se dogodi čudo da HDZ bude u poziciji sastavljati novu Vladu.

I Ante Kotromanović, dežurni SDP-ovac za braniteljska i ratna pitanja kaže da Vlada nije zaštitila nacionalne interese. U stavu je na trenutke bio žešći od desničara koji računaju na glasove patriotski nabrijanih glasača.

Ante Kotromanović (SDP): To je jadno

"To je jadno, ako naši pregovarači nisu obratili pozornost Uniji što se dogodilo '90. i 91. To bi u Hrvatskoj učinila bilo koja druga stranka, a HDZ-ovci, koji se uvijek predstavljaju kao najveći Hrvati, uvijek se na kraju pokažu kao prazna puška u kojoj nema municije. Jasno su trebali reći da '91. nije bilo nekakvog sukoba na nekakvom Balkanu, već je na Hrvatsku bila izvršena velikosrpska agresija, kao i na Sloveniju, BiH i Kosovo", naglašava Kotromanović.



Za "sukob u devedesetima" kaže da je sintagma koja mu "bode oči". "Zanimljivo je da je ta formulacija u potpunoj suprotnosti od onoga što je Jadranka Kosor izjavljivala u sporu s Borisom Tadićem. Svaka stranka koja drži do nacionalnih interesa to bi primijetila", zaključio je za Index Kotromanović.
index.hr

bivši predsjednik kaže da je tuđman odgovoran za rat ,ovi kažu sukobi devedesetih,ja mislim da oni buncaju,91-95 su bajne godine ,igrali smo se partizana i nijemaca


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » U pristupnim ugovorima ne postoji Domovinski rat nego "sukob
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Članovi koji su danas su posjetili Forum
Statistika Foruma
Novi postovi Popularne teme Najaktivniji članovi Novi članovi
Look what I found on Elo... [ Igre bez granica ]
Kakva prevara: Morat ćem... [ O svemu i Svačemu ]
Za podmirenje duga nude ... [ O svemu i Svačemu ]
Sretan svima, Dan Državn... [ O svemu i Svačemu ]
Pozdrav svima! [ Upoznavanje-Predstavljanje ]
Dan sjećanja na Vukovar Postova [ 8 ]
hello Postova [ 7 ]
Muzika Postova [ 6 ]
Sretan Uskrs! Postova [ 6 ]
Sretna Nova Godina! Postova [ 6 ]
cobra Postova [ 8598 ]
Ficho123 Postova [ 625 ]
dzenta Postova [ 153 ]
beli_61 Postova [ 89 ]
nensy Postova [ 65 ]
krunoslavjagic Datum [ 2024-03-06 ]
edimarsanic Datum [ 2023-07-02 ]
draganpopec Datum [ 2022-06-12 ]
acdsee7447 Datum [ 2021-09-30 ]
kibaw51717 Datum [ 2021-02-21 ]
[]