Subota, 2024-05-04, 6:03 PM
Dobrodošao, Gost
[ Novi Postovi · Članovi · Pravila Foruma · Precizna pretraga · RSS

  • Page 1 of 1
  • 1
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » Tuđman generalima 1998. godine: Haaški sud sprema optužnice
Tuđman generalima 1998. godine: Haaški sud sprema optužnice
cobraDate: Ponedjeljak, 2011-04-18, 0:05 AM | Message # 1
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline
Tuđman generalima 1998. godine: Haaški sud sprema optužnice protiv vas!

DIPLOMATSKA ofenziva na Haag, najnovija je bombastična najava koja stiže iz krugova bliskih Jadranki Kosor i hrvatskoj vladi, a koja je neslužbenim kanalima pronašla put do medija. Da se vladajući spremaju za lobiranje u korist Ante Gotovine i Mladena Markača postalo je jasno čim je premijerka nakon presude sazvala izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj je bio i Ivo Josipović. Profesor Damir Grubiša sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, međutim, ističe da je takva reakcija zakašnjela i da teško može uroditi plodom.

Kosorica i njen kabinet bili su prvi koji su osuđujuću presudu dočekali u stanju šoka i nevjerice, iako im je odavno trebalo biti jasno što se sprema. Pokazuje to, uostalom, i snimka koja datira iz 14. prosinca 1998. godine, a na koju je u svom Dnevniku podsjetio HTV. "Sada se u Haagu pripremaju optužbe za vas, za nas sve. Imaju na spisku pet-šest generala", govorio je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman u svom obraćanju na otvaranju Ratne vojne škole ban Jelačić, pred nekolicinom generala među kojima je bio i Ante Gotovina.

"Diplomatska ofenziva" je predstava za javnost

Grubiša ističe kako je hrvatska diplomacija u samom startu uvelike zakazala. "Ofenziva" koja se sada najavljuje, smatra Grubiša, više je bacanje prašine u oči domaćoj javnosti, stvaranje dojma da Vlada nešto radi, iako je ustvari nemoćna. Hrvatska vlada, naime, nema nikakvog utjecaja nad Haškim sudom, niti ima pravo nad tim sudom vršiti pritisak. Već jednom je to pokušao uraditi Ivo Sanader, kad je Haag trojici vukovarskih krvnika izrekao sramotno niske presude, ali iz Haaga je odmah stigao odgovor u vidu službenog dopisa u kojem su hrvatske vlasti optužene da se miješaju u Haško pravosuđe.

Jedino što Hrvatska sada može učiniti, smatra Grubiša, je prikupiti međunarodnu potporu i poboljšati sliku koja se u svijetu nakon presude stvara o Hrvatskoj. Na takav način najbolje može pomoći osuđenim generalima pred kojima je žalbeni postupak u kojem će im sud, nadaju se odvjetnici Gotovine i Markača, barem ublažiti kaznu. "Naši partneri u svijetu i EU uglavnom se slažu da je Oluja oslobodilačka akcija i da su zločini koji su se u njoj dogodili ekscesi pojedinaca", kazao je Grubiša objašnjavajući da diplomatska ofenziva sada ne može drastično popraviti stvar. Ono što je potrebno, kaže Grubiša, je adekvatna znanstvena i stručna ofenziva, ali ona je trebala biti pokrenuta još prije nekoliko godina, kada je proces tek počinjao i kada je već svima trebalo biti jasno da Haag neće dopustiti da zločini u Oluji prođu nekažnjeno.

AP: Hrvati bijesni na EU

Sudbina Gotovine i Markača sada ovisi samo o njihovim odvjetnicima i načinu na koji će odvjetnički timovi pripremiti žalbu. Ulični prosvjedi, galama i stvaranje animoziteta prema EU ne samo da ne može pomoći, već je odmah počelo odmagati. Vidljivo je to iz današnjeg izvještaja The Associated Pressa, koji u tekstu o prosvjedu za generale koji se u subotu održao na Trgu bana Jelačića i u naslovu naglašava da su se Hrvati okrenuli protiv Europe! "Bijes zbog presude UN-ovog suda protiv hrvatskog ratnog heroja eruptirao je u gnjev prema EU i pro-zapadnjačkoj hrvatskoj vladi", zabilježio je reporter AP-a.

Ne čudi stoga što je Gotovina preko svog prijatelja Željka Dilbera još jednom pozvao da se u njegovo ime ne organiziraju prosvjedi, da ga se ne koristi kao inspiraciju za nasilne ispade, paljenje guma i kontejnera... "Stav generala Gotovine o prosvjedima u njegovo ime isti je kao i prije presude. Ne podržava ih i moli građane da to ne čine", rekao je Dilber nakon što se iz Haaga, gdje je bio na čitanju presude, vratio u Zadar.

Tek se sada vidi koji je to mozak bio,bez njega nikada nebi dobili državu,samo su je Jude brzo s... ,ko zna što nas još čeka uz ostalu stoku sitnog zuba

evo jedna njegova izjava:

Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti. Ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. Nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju, nego im se nude, ne samo da im se nude, nego im se prodaju za Judine škude' (studeni 2006, na povratku s liječenja u SAD-u)


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Ostalo » O svemu i Svačemu » Tuđman generalima 1998. godine: Haaški sud sprema optužnice
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Članovi koji su danas su posjetili Forum
Statistika Foruma
Novi postovi Popularne teme Najaktivniji članovi Novi članovi
Look what I found on Elo... [ Igre bez granica ]
Kakva prevara: Morat ćem... [ O svemu i Svačemu ]
Za podmirenje duga nude ... [ O svemu i Svačemu ]
Sretan svima, Dan Državn... [ O svemu i Svačemu ]
Pozdrav svima! [ Upoznavanje-Predstavljanje ]
Dan sjećanja na Vukovar Postova [ 8 ]
hello Postova [ 7 ]
Muzika Postova [ 6 ]
Sretan Uskrs! Postova [ 6 ]
Sretna Nova Godina! Postova [ 6 ]
cobra Postova [ 8598 ]
Ficho123 Postova [ 625 ]
dzenta Postova [ 153 ]
beli_61 Postova [ 89 ]
nensy Postova [ 65 ]
krunoslavjagic Datum [ 2024-03-06 ]
edimarsanic Datum [ 2023-07-02 ]
draganpopec Datum [ 2022-06-12 ]
acdsee7447 Datum [ 2021-09-30 ]
kibaw51717 Datum [ 2021-02-21 ]
[]