Nedjelja, 2024-05-05, 6:19 PM
Dobrodošao, Gost
[ Novi Postovi · Članovi · Pravila Foruma · Precizna pretraga · RSS

  • Page 1 of 1
  • 1
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Opća Diskusija » Ljubav -Sex » Zašto se žene odluče za prostituciju?
Zašto se žene odluče za prostituciju?
cobraDate: Srijeda, 2009-12-30, 0:40 AM | Message # 1
Super Član
Group: Administrators
Država: Croatia Croatia
Postovi: 8598
Status: Offline

U Hrvatskoj je najproširenija prostitucija 'srednje razine', koja se odvija u salonima za masažu i noćnim lokalima, a u inozemstvu i u javnim kućama i bordelima. Njome se pretežno bave žene iz istočne Europe, osobito Ukrajine, Rusije, Bugarske, Rumunjske, Poljske i nekadašnjih jugoslavenskih republika.

Spolna zlostavljanja

Za žene koje su u djetinjstvu doživjele spolno zlostavljanje, odnosno žene koje su svoje majke viđale u ulozi spolnog objekta, prilično je vjerojatno da će se odlučiti za dobrovoljnu prostituciju. Traumatska iskustva da njihovim tijelima raspolažu drugi naučila su ih da osjećaje odvoje od tijela. Takav im je način shvaćanja tijela pomogao da prežive. Također i neke prostitutke kažu da ih se spolni odnos s klijentom niti najmanje emocionalno ne dotakne.
prostitucija
Za prostituciju se većina odluči zbog novca. Na kraju često novca nema, a još manje dobrog osjećanja (Foto: Corbis)

Ključni su ekonomski razlozi

Neki autori, kao što su primjerice Zaviršek i Radulović, tvrde da se žene odaju prostituciji isključivo zbog ekonomskih razloga jer ih na to prisili tržište radne snage, budući da im ne pruža druge mogućnosti. No ipak postoje i autori kao što su Kunduč i Popov, koji pored ekonomskih spominju i druga moguća tumačenja kao npr. užitak.

I prostitutke uživaju

Popov je, naime, tijekom svog istraživačkog rada naišao na prostitutke koje su uživale u seksu i taj je posao za njih bio i logičan, no ipak je utvrdio da je takvih prostitutki bilo malo. Opet drugi autor Kanduč konstatira, kako posao prostitutke tim ženama pruža zanimljiv život, određenu vrstu samostalnosti pri obavljanju 'posla', raznolikost međuljudskih odnosa, susretanje različitih vrsta ljudi i niz drugih iskustava, za koja su ostale 'tradicionalne' žene prikraćene. Jedna od prostitutki kaže ovako: 'U mom poslu nema unaprijed određenog rasporeda po kome moraš raditi. Možeš raditi kada želiš. Možeš prestati kada želiš. Nemaš šefa, koji bi ti neprestano bio nad glavom. Neovisan si.'

A kako je s faktorom siromaštva?

Istina je da se većina prostituki odluči za prostituciju prije svega iz ekonomskih razloga, no ipak se gotovo nikada ne odlučuju zbog 'pravog' siromaštva. S tom se djelatnošću bave jednostavno da bi ostvarile bolju zaradu.

To znači da neke žene već imaju posao i prostituiraju se zbog dodatne zarade. Većina ih taj posao vidi kao prolaznu mogućnost za povećanje zarade, sa željom da se što prije vrate u 'konvencionalno' društvo.

Takve žene same sebe niti ne smatraju prostitutkama, jer kažu da će to raditi samo doista kratko vrijeme. Uvjerene su da još nisu tako duboko zaglibile da se ne bi mogle iskopati i probiti u svijet prosječnih ljudi, poput npr. Rebeke: 'Iako se seksam za novac, nisam kurva. I ja imam svoj ponos'.

Put natrag nije lak

U stvarnosti je put iz prostitucije dug. I nemali je broj prostituki, koje si unatoč visokim zaradama ne poboljšaju standard, nego završe na nižoj poziciji na ljestvici nego što su bile na početku. Ne akumuliraju financijska sredstva, nego ih potroše za stjecanje statusnih potrošačkih dobara. Neka vrsta kompenzacija. Kada izađu iz prostitucije, zbog toga nemaju više novaca. O tome svjedoči Rebeka: 'Nakon završenog posla odem na zabavu s pijankom. /.../ Tako sam uludo potrošila većinu novca što sam ga tamo zaradila. A njega nije bilo malo'.

'Barska prostitucija' kod nas cvate i ne doživljava takve oscilacije kao npr. saloni za masažu. Posao obavlja 'unajmljena radna snaga', poznata pod nazivima 'maserke', 'plesačice', 'artistice', i sl. koja se navodno bavi samo plesom (striptiz) te im je, po riječima vlasnika lokala, prostituiranje strogo zabranjeno. Usprkos tome prema dogovoru sa strankom ipak pružaju cjelovite spolne usluge.
__________________


Prijavi neispravan link za Download sa klikom na gumb Report
Sve što skinete sa ovog foruma dužni ste u roku 24h izbrisati sa svog HDD-a
Ako vam se sviđa forum,budite aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno
 
http://odmor.ucoz.com/forum/ » Opća Diskusija » Ljubav -Sex » Zašto se žene odluče za prostituciju?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Članovi koji su danas su posjetili Forum
Statistika Foruma
Novi postovi Popularne teme Najaktivniji članovi Novi članovi
Look what I found on Elo... [ Igre bez granica ]
Kakva prevara: Morat ćem... [ O svemu i Svačemu ]
Za podmirenje duga nude ... [ O svemu i Svačemu ]
Sretan svima, Dan Državn... [ O svemu i Svačemu ]
Pozdrav svima! [ Upoznavanje-Predstavljanje ]
Dan sjećanja na Vukovar Postova [ 8 ]
hello Postova [ 7 ]
Muzika Postova [ 6 ]
Sretan Uskrs! Postova [ 6 ]
Sretna Nova Godina! Postova [ 6 ]
cobra Postova [ 8598 ]
Ficho123 Postova [ 625 ]
dzenta Postova [ 153 ]
beli_61 Postova [ 89 ]
nensy Postova [ 65 ]
krunoslavjagic Datum [ 2024-03-06 ]
edimarsanic Datum [ 2023-07-02 ]
draganpopec Datum [ 2022-06-12 ]
acdsee7447 Datum [ 2021-09-30 ]
kibaw51717 Datum [ 2021-02-21 ]
[]